Salto-Youth Projesine Nasıl Başvurulur? Nelere Dikkat Edilmeli?
Salto Youth Nedir? Ne Tür Projeler İçerir?
Salto Youth, Avrupa Birliği tarafından desteklenen projeler ile birlikte Erasmus+ projelerini de içeren bir yapılanmadır. Gençlik projeleri, konferanslar, toplantılar gibi Avrupa’da kısa zamanlı düzenlenen etkinliklere başvuru yapabiliyorsunuz. Ülkelerin karşılayacağını açıkladığı projelere kabul almanız durumunda bütün masraflar ülkenin ulusal ajansı tarafından karşılanıyor ve sizden sadece projede yer almanız bekleniyor.
Bu projelere nasıl başvurulur, neler yapmak gerekir hepsini tek tek anlatacağım ama öncelikle bu projeler hangi konulardan oluşur onlardan bazılarını yazayım;
- Çocuklar,
- Yaşlılar,
- Engelliler,
- Sanat ve spor,
- Sosyal sorumluluk,
- Genç işsizliği
Bunun gibi daha sayabileceğimiz bir sürü konu başlığında onlarca, binlerce proje var. Diğer yazılarımı okuduysanız, ücretsiz yurt dışına gitmenin ne kadar mükemmel bir şey olduğundan haberiniz vardır. Okumadıysanız da sıkı durun, AVRUPA’YA ÜCRETSİZ GİTMEK ZOR DEĞİL.
Daha önce de söyledim bu projeler kesinlikle gezmeniz için yapılan şeyler değil, gönüllülük esas olsun istiyorlar ama hem yurt dışında ücretsiz zaman geçirip, hem de sosyal sorumlulukla ilgili konularda sunum ve konferanslara katılmak mükemmel bir fırsat değil mi? Bence harika. Ben gençlik projelerine ve Avrupa Gönüllü Hizmeti’ne farklı ülkelerde katıldım ama Salto Youth projesine katıldığım tek ülke İzlanda. Başvuru yaptığım başka ülkeler de oldu açıkçası ama yalnızca birinden kabul alabildim. İzlanda projemin ayrıntıları için, bu yazımı okuyabilirsiniz.
Nasıl Başvuru Yapabilirsiniz?
İlk aşama projeleri bulmak.
Türkiye, desteklediği projeleri Ulusal Ajans resmi sitesinden yayınlıyor. Söylediklerine göre, orada yayınladıkları projelerden başkasına destek vermiyorlar ama Salto Youth sitesinden başvurusu kabul edilip de destek alan kişiler de tanıyorum. Hepsini ayrıntılı incelemek gerekiyor.
Ulusal Ajans veya Salto-Youth sitesinden bulduğunuz projelere başvurabiliyorsunuz.
Aşağıdaki fotoğraftan görebileceğiniz gibi, şu an açık olan projeler var. Bunlara başvur dediğinizde Salto Youth sitesine yönlendirileceksiniz. Ve buradan başvurunuzu yapabileceksiniz.

Projeye başvuru yapmak için bu sayfaya yönlendirileceksiniz. Hesabınız yoksa hesap oluşturmanız istenecek. Hesabınız varsa da “Apply Now” butonundan başvurunuzu yapmaya başlayabilirsiniz.

Başvuru kısmına geldiğinizde, her projeye ait farklı sorularla karşılacaksınız. Önemli nokta projeye katılmayı ne kadar istediğinizden bahsetmeniz. Bunu gerçekten ama gerçekten istiyorsunuz. Bu proje sizin için çok önemli, unutmayın!
İsim, soyisim, doğum tarihi gibi bilgiler standart doldurulması gereken bilgiler.
Onun dışındakilere bir göz atalım;
Describe shortly your role/position in the organisation
Sorulardan gördüğünüz gibi, bir topluluk veya organizasyona üye olarak başvurmanız gerekiyor. Üye olduğunuz topluluktaki göreviniz, topluluğunuzun neler yaptığı ile ilgili soruları cevaplamanız gerekiyor.
Herhangi bir topluluğa üye değilseniz, şehrinizde bulunan toplulukları araştırıp onların adını kullanıp kullanamayacağınızı öğrenebilirsiniz. Ama toplulukta aktif biri olmanızın kabul edilmenizde rolünün daha yüksek olacağını da unutmayın.
Topluluk önerileri için benimle irtibata geçebilirsiniz. Bildiğim kadarıyla sizlere yardımcı olmaya çalışırım her zaman.
Nelere Dikkat Edilmeli?
- Her başvurunuzda olması gerektiği gibi, düzgün imla kuralları kullanmaya dikkat etmelisiniz. Kendinizi doğru ifade eden cümleler kurmaya, noktalama işaretlerini doğru yerde kullanmaya özen göstermeniz kabul eden kuruluşun sizin özenle formu doldurduğunuzu düşünmesini sağlayacaktır.
- Projeyi ne kadar istediğinizden bahsetmeyi ihmal etmeyin. Konuyla alakanız olmayabilir, proje konusunda daha önce hiç çalışmamış olabilirsiniz ama yurt dışına çıkma konusundaki heveslerinizi, hayallerinizi anlatarak da projede yer almak istediğinize ikna edebilirsiniz aslında.
- Doğru bilgiler verin.
- Fazla abartmayın.
- Daha önce yer aldığınız veya almayı düşündüğünüz, yapmayı hayal ettiğiniz her şeyde bahsedin.
- Resmi bir dille karışık samimi bir dil kullanın. Ne kadar resmi projeler olarak gözünüzde canlansa da, bu projeler samimiyet çerçevesinde ilerler. Katıldığınız zaman göreceksiniz, asıl amaç her zaman kültür kaynaşmasını sağlamak ve gençlerin dayanışma içerisinde olmasına yardımcı olmak. O yüzden olabildiğince samimi bir dil kullanmanızı tavsiye ederim ama bu demek değildir ki çok da rahat şeyler yazabilirsiniz, biraz da resmiyet olmalı 🙂
- Projeden döndükten sonra ne şekilde fayda sağlayacağınızı, kendi topluluğunuz ve ülkenize neler katabileceğinizi yazın.
- Farklı özelliklerinizden bahsedebilirsiniz. Mesela çok güzel gitar çaldığınızı, şiir yazdığınızı veya basketbol oynadığınızı yazabilirsiniz. Aradıkları gençler, sosyal anlamda yeterli gençler ve siz ne kadar sosyal olduğunuzu gösterirseniz o kadar kabul edilme şartınız artar.
Salto Youth projeleri, prestiji yüksek ve ödemeler konusunda hiçbir sıkıntı yaşamayacağınız projeler.
Bence yurt dışına ücretsiz gitmek gibi bir hayaliniz varsa, ilk denemeniz gereken yollardan biri.
Benim tavsiye vereceğim şeyler bunlar, yine aklınıza takılan bir soru olursa her zaman iletişime geçebilirsiniz. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım 🙂